Fredensborg Vinimport ApS

Rhône Nord

Det nordlige Rhône begynder ca. 30 km. syd for Lyon ved byen Ampuis. Floden deler området i vest og øst. De fleste områder ligger på vestsiden, hvor vi finder Côte-Rôtie, Condrieu, St. Joseph, Cronas og St. Péray. På østsiden er Hermitage og Crozes-Hermitage. I Condrieu og St. Péray lavers der kun hvidvin. Côte Rôtie og Cornas laver kun rødvin, mens resten laver begge dele. Der produceres kun rosévin i det sydlige Rhône.

Det nordlige Rhône består af floden Rhône, et plateau og så de meget stejle bjergskråninger. De bedste vine kommer indiskutabelt fra de stejle skråninger. De bedste rødvine kommer fra Côte Rôtie og Hermitage, der formår at lave komplekse og fyldige vine, som kan måle sig med de bedste fra Bordeaux og Bourgogne. I Cornas laves tørre rødvine og Condrieu laver sjældne men eksplosive og eksotiske hvidvine der er en oplevelse værd.

Mange producenter med lille produktion

Ifølge Robert Parker, finder man ikke den største vinoplevelse i hverken Bordeaux eller Bourgogne, men i en flaske vellagret Côte Rôtie eller Hermitage!  Topvinene fra Rhône er langt billigere end tilsvarende fra Bourdeax og Bourgogne, men mange af producenter er små og med forholdsvis lille produktion.Vinene kan drikkes unge, mens de bedste i gode år har et potentiale på 15-25 år.

 

Côte-Rôtie

Côte-Rôtie er et af de mest spændende områder fra det nordlige Rhône. Området er lille men med vine af meget høj kvalitet. Specielt indenfor de seneste 20-30 år, hvilket skyldes producenten Marcel Guigal, som forvandlende det til en direkte konkurrent til det mere berømte Hermitage. Côte-Rôtie og Hermitage regnes i dag for de to bedste område der producerer rødvin i det norlige Rhône. 

Mindst 80 % af druerne i Côte-Rôtie skal være Syrah, mens de resterende 20 % kan være Viognier. Stilen er rig, aromatisk og med fuld krop. Det er maskuline vine med noter af mørke bær, violer, røg, bacon, oliven og grillet kød. Nogle er desuden fadlagret som tilfører en ekstra dimmension af vanille og toast.

 

Condrieu

I Condrieu laves udelukkende hvidvin og altid 100 % på Viognier, som mange mener stammer fra Condrieu. Det er ikke mange år siden, at Viognier stort set var ukendt og nærmest kun blev dyrket i Condrieu. Popularitet og pris for Condrieu er steget de sidste 15 år og det samme er sket for udbredelsen og kendskabet til Viognier. Druesorten dyrkes nu i mange nyere vinlande.

Condrieus udbytte er meget småt og der produceres kun omkring 30.000 flasker årligt, hvilket gør vinene til nogle af verdens mest sjældne. Kvaliteten er dog meget høj og prisen afspejler både kvalitet og efterspørgsel. Condrieu er stadig stedet hvor druen yder sit bedste og opnår sit mest autentiske udtryk.

Condrieu har en delikat og aromatisk duft af ferskner, tørret frugt og hvide blomster. Kroppen er fyldig og teksturen kan være fyldig. Viognier har et naturlig lavt syreinhold, hvilket stiller store krav til producenten, for at undgå at vinene bliver kvabsede. Nogle producenter benytter fadlagring, men der fremstilles også ren vine helt uden fadlagring.

Vinene fra Condrieu kan drikkes så unge som 2-4 år efter høsten, men de bedste kan ligge mindst 4-8 år.

Fredensborg Vinimport ApS, Skovvænget 20, 3480 Fredensborg. Cvr. 37888559

Email: info@fredensborgvinimport.dk

Telefonnr. 42 600 648

Webshop fra e-hjemmeside.dk
www.fredensborgvinimport.dk
Du skal være mindst 18 år for at købe på vores hjemmeside.
Bekræft venligst din alder